Pro performance

Zsaluzás helyes készítése betonozás előtt

A zsalu megfelelő elkészítése nagyban hozzájárul a beton későbbi formájához, mivel a funkciója az, hogy míg a beton száradási mechanizmusa végbe nem megy, addig a betont összefogja.

A képlékeny állagú beton csak és kizárólag akkor fog az általunk elvárt szögben megszáradni, ha odafigyelünk az első lépésre: a zsaluzásra.

Mi is a zsaluzás?

Ha nagyon egyszerűen akarjuk kifejezni magunkat, akkor a zsalu az a forma, amibe a beton kerül.

Már gyerekkorunkban is alkalmaztuk a használatát, csak akkor a nedves homokot töltöttük a formákba. Ma nagyjából ugyanezt fogjuk csinálni, azonban az adott formából falak, lépcsők, födémek, rámpák és épületek készülnek, feltéve, ha szakemberre bízzuk a feladatot.

Zsalu és a beton kapcsolata

Ahogy fentebb már olvashattuk, a zsalu szoros kapcsolatban áll a betonnal, gondoskodik arról, hogy ne essen szét, tehát egyben tartja, formázza. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mihez készítjük a zsalut.

A födém illetve a fal zsaluzása nem egyszerű feladat, egyetlen centiméter eltérés is hatalmas károkat tud okozni.

Javaslat: A nem megfelelő zsaluzás elvégzése egyenlő az épület hibás kivitelezésével, úgyhogy mindig bízzuk a munkát profi szakemberekre.

Zsaluzás típusai

A munka megkezdése előtt meg kell határoznunk, hogy milyen típusú zsaluzatot fogunk alkalmazni a kivitelezéshez. Ehhez először meg kell vizsgálni a tervrajzokat, ezután el kell dönteni, hogy pontosan milyen zsalut szeretnénk használni.

Ha felhasználás szerint nézzük, akkor négy fő típussal találkozunk leginkább:

  • Hagyományos fa zsaluzatok
  • Rendszer zsaluzatok
  • Bennmaradó zsaluzatok
  • Csúszó zsaluzatok

Hagyományos fa zsaluzatok

A hagyományos fa zsaluzatok előnye, hogy a helyszínen készítjük el méretre, különböző fa elemekből, ács munkával. Hátrányuk, hogy időigényes az elkészítése, ezáltal nem egy költséghatékony megoldás.

Ha mégiscsak fával szeretnénk a zsaluzást megvalósítani, az leginkább csak az egyszerűbb munkálatok elvégzésére alkalmas.

Használhatunk deszkákat, pallókat, ipari származékokat, amelyek közül a legfelkapottabbak a rétegelt lemezek és az OSB-k. Viszont, és itt jön a legfontosabb részlet, a felszabdalt faanyagok egy része a későbbiekben már nem lesznek felhasználhatóak.

Rendszer zsaluzatok

A rendszerzsaluzatok, különböző méretű előregyártott acél vagy alumínium vázszerkezetű elemekből állnak, fa vagy műanyag héjjal borítva. Nagy előnye, hogy rövid idő alatt, nagy mennyiségű zsaluzott felületet érhetünk el vele, és többször újra alkalmazható, ezáltal költséghatékonyabb bármelyik zsaluzatnál.

Bennmaradó zsaluzatok

A bennmaradó zsaluzatokat, technológiai, vagy költséghatékony megfontolásból nem távolítják el a beton megszilárdulása után. A szerkezet teherviselésében a bennmaradó zsaluzat nem vesz részt.

Csúszó zsaluzatok

 A csúszó zsaluzatok lényege, hogy a zsaluzatot szakaszosan vagy folyamatosan tolják előre, és az előző munkafázisban elkészült betonszerkezethez rögzítik. Magyarországon nagyon ritka esetben alkalmazzák ezt a zsalu típust például hidak, toronyházak kivitelezésénél.

Emellett ma már léteznek újdonságnak számító technikai eljárások is, amelyek hazánkban még csak most kezdenek elterjedni, ilyen például az extrudált polisztirol hab zsaluzat. Ez egy teljesen új generációs anyag, viszont ha egyszer felhasználjuk akkor utána nem lehet eltávolítani. Értelemszerűen azokhoz a zsaluzásokhoz a legjobb, ahol egyszerre akarunk alapot adni és szigetelni is. Nem véletlen, hogy főleg a hidegebb országokban szokták alkalmazni.

Cégünk ipari jellegű vasbeton szerkezetek építésére szakosodott.

Társasházak, irodaházak, lakóparkok építése több mint 20 éves tapasztalattal.

Válasszon minket, ha minőségi munkára vágyik: 

Az otthoni zsaluzás menete

Ha otthon szeretnénk kísérletezni a zsaluzással, akkor inkább a kerítés alapjával próbálkozzunk, így nem dőlhet ránk az épület.

Itt fontos kiemelni, hogy a vasbeton elkészítésekor a zsaluzatba acélból készült vasalatot is el kell helyezni, mivel az acél fogja összetartani a betont, a beton pedig megóvja az acélt a korróziótól. Ilyen esetekben a vasalást mindig egy előre elkészített vasalási terv alapján készítjük el.

A zsaluzás mindig pontos méréssel kezdődik, enélkül a lépés nélkül teljesen felesleges pénzt és energiát fektetnünk bele.

Már a munkálatok megkezdése előtt tisztában kell lennünk bizonyos kérdésekkel:

  • mit szeretnénk zsaluzni?
  • hol szeretnénk zsaluzni?
  • mekkora mennyiséget szeretnénk zsaluzni?

Csak ezután jöhetnek a tényleges lépések.

Ilyenkor mindig a hosszabb oldalakkal indítjuk a munkát, amelyeket a magasság függvényében kell összeállítanunk. Mivel már tudjuk, hogy mennyi zsaluanyagra van szükség, jöhet az összeszerelés, méretre vágás és rögzítés. Az a legjobb, ha mindig inkább több zsaluanyaggal számolunk.

Amikor elhelyeztük a zsaluzatot a zsaluzandó területre, akkor a következő lépés mindig a rögzítés és a támasztás. Ehhez nyugodtan használhatunk pallót, ankerszárat, anker anyát, és kapcsokat.

Előfordulhat, hogy a beton mennyisége miatt csőlábakra is szükségünk lesz, de inkább szánjunk több időt a pontos és precíz munka elvégzésére, minthogy a későbbiekben vésnünk kelljen a kifolyt betont a gyengén összeszerelt zsaluzat miatt.

Javaslat: A zsalunak nem szépnek kell lennie, hanem pontosnak és hatékonynak!

Végül, de nem utolsó sorban: Ha nem biztos Önmagában, hogy el tudja látni a zsaluzási feladatokat nagyon fontos, hogy megfelelő céget bízzon meg a munkálatok elvégzésével.

Pro

Performance Kft.

Cégünk nagy mennyiségű, ipari zsaluzásra szakosodott közel 20 éves tapasztalattal

Szolgáltatások

Az alábbi szolgáltatásokkal várjuk ügyfeleinket:

Szakértelem

20 éves tapasztalat

Megbízható minőség

Cégünk ipari jellegű vasbeton szerkezetek építésére szakosodott.

Társasházak, irodaházak, lakóparkok építése több mint 20 éves tapasztalattal.