Pro performance

Betonozás Lépései, szabályai! mire figyeljünk!

Minőségi alapanyagokkal, megbízható, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberekkel állunk rendelkezésére társasházak, irodaházak, lakóparkok megépítéséhez.

Elsősorban Budapesten és Pest megyében, de több vidéki nagyvárosban is végeztünk, és jelenleg is végzünk ilyen jellegű munkákat. 30-50 fő közötti létszámmal dolgozunk, több állandó alvállalkozónk is segít minket. Jól képzett zsaluzó ácsok gondoskodnak a minőségi munkáról, közülük többen húsz éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

A betonozás lépései

A betonozás nem egyszerű feladat. Gondos előkészületet igényel, megfelelő anyag kiválasztást és nagy odafigyelés szükséges, illetve az utólagos kezelésről sem szabad megfeledkezni.

Miből áll a beton?

A válasz elsőre egyszerű, hisz sóder, cement és víz kell hozzá. De vajon mire kell figyelni az alapanyagok vásárlásánál? Milyen is az ideális sóder, illetve a cement és a víz esetében kell-e külön figyelni bármire is?  

A sóder

A sóder apró szemcsés homokból és kavicsból áll, fontos, hogy ne legyen szennyezett, figyeljünk arra, hogy ne tartalmazzon idegen anyagot, szennyeződést, például apró fadarabokat, gyökereket. A sóder ideális esetben fele-fele arányban tartalmaz kavicsot és homokot. Ezt úgy ellenőrizhetjük, ha tíz kiló sódert, amit a kupac több pontjáról gyűjtünk össze, egy 4 mm-es rostán átszitálunk. Ha 4-6 kilogramm homok marad, akkor jó az arány. Ha pedig már lerostáltuk, nézzük meg, hogy milyen is a homok. Ennek ugyanis ideális esetben szürkés színűnek kell lennie. Ha sárgás színe van, akkor több agyagot tartalmaz, ez pedig rontja a beton minőségét. A kavics nagysága is fontos, a legjobb, ha 16-24 mm közötti nagyságúak.

A cement

A cement a kötőanyag, ami víz hatására szilárdul meg. Jó tudni, hogy ez csak egyszer történik meg. Tehát ha a cement már összeállt, akkor felesleges porrá törni és úgy felhasználni, mert nem fogja betölteni a funkcióját. Ebből is kitűnik, hogy a cement tárolására nagyon oda kell figyelni, hisz a levegő páratartalmát igencsak magába tudja szívni. Sőt, ha a földön tároljuk, a föld nedvességtartalmát is, tehát tegyük raklapra, így tovább felhasználható. Vásárlás előtt pedig nyomkodjuk meg a zsákot, hogy puha-e a cement. Ebből is többfélét lehet kapni, van homogén, heterogén cement és heterogén cement kohósalakkal.

A víz

A legkönnyebben és olcsóbban hozzáférhető hozzávaló. A kúti víz is tökéletes a betonkeveréshez, bátran használhatjuk. Ezek tehát az alapanyagok, azonban a nagyobb ellenálló képesség érdekében sok esetben érdemes betonvasat vagy betonhálót építeni a rendszerbe.  

Cégünk ipari jellegű vasbeton szerkezetek építésére szakosodott.

Társasházak, irodaházak, lakóparkok építése több mint 20 éves tapasztalattal.

Válasszon minket, ha minőségi munkára vágyik: 

Betonkeverési arányok - miből mennyit?

A betonkeverési arányok attól is függnek, hogy mire használjuk a betont. Általában a cementet veszik alapegységnek, és ehhez igazodik a többi alapanyag. Egy lapát cementhez három lapát sóderrel kell számolni és harmadannyi vízzel. A vizet érdemes szemre is nézni és inkább kisebb adagokban adagolni. Ha mi magunk keverjük a betont, a felhasználás előtt a talicskában még keverjük át, hogy a nagyobb kavicsok ne egy helyre rendeződjenek.

A cement és a sóder tökéletes aránya

Egy a háromhoz – ez tehát az ideális arány. Százalékban meghatározva 60-75 százalék sóder, 15-20 százalék víz és 10-15 százalék cement szükséges a betonba. Amikor kiszámoljuk, hogy mennyi betonra is lesz szükségünk, akkor vegyük figyelembe azt is, hogy a betont tömöríteni is kell, hogy a keverés közben keletkezett légbuborékokat eltávolítsuk, tehát számoljunk 15 százalékot még rá.

Mennyi cement kell 1 köbméter (m3) betonba?

Elsőként azt kell tisztázni, hogy milyen szilárdságú betonra van szükségünk. Aljzatbetonhoz C10/12 jelű beton szükséges, ennek arányai pedig egy köbméter esetén 295 kg cement, 1797 kg homokos kavics és 205 liter víz. Beltéri beton és vasbeton szerkezetekhez C12/15 jelű beton esetén az arányok pedig: 315 g cement, 1781 kg homokos kavics és 205 liter víz, a beton és vasbeton alaptestekhez C25/30 jel beton szükséges, 430 kg cementtel, 1654 kg homokos kaviccsal és 215 liter vízzel. Kültéri teherhordó beton és vasbeton szerkezet esetén C30/37 jelű betonra van szükség. Egy köbméter esetén az arányok pedig: 480 kg cement, 1611 kg homokos kavics és 215 liter víz.

A betonozás folyamata lépésről lépésre házilag

Bedolgozás, tömörítés, utókezelés – ezek a betonozás lépései, de kezdjük a legelején. Mielőtt ugyanis belevágnánk a betonozásba, elő kell készülni.
– Számoljuk ki, hogy mennyi betonra van szükségünk. A betonozandó felület szélességét és hosszúságát szorozzuk meg a beton vastagságával.
– Szerezzük be a szükséges alapanyagokat, a cementet és a sódert, figyeljünk a mennyiségekre.
– Készítsük elő a munkához szükséges eszközöket, ezek pedig: betonkeverő, talicska, beton vibrátor, vödör, gereblye, ékek, lapátok, karók, vízmérték, mérőszalag, zollstock, kőműveskanál, szintező zsinór, lehúzó léc, fa simító, fém simító vagy végső simító és takarófólia.
– Készítsük elő a talajt, ha szükséges, ássunk, ha szükséges, készítsünk homok vagy kavicságyat.
– A zsaluzat kiépítése elengedhetetlen, ezt tartja ugyanis a helyén a frissen kiöntött betont.
– A következő lépés a szerkezet megerősítése, a vasalat szerelése.
– Ellenőrizzük a korábbi számításunkat, mérjük fel a munkát.
– Jöhet a beton keverése és bedolgozása.
– Ne feledkezzünk meg a beton tömörítéséről, elsimításáról.
– A vizet utókezelés során 7-14 napig védjük a betont a száradásról és 28 napig a terheléstől. Takarjuk le fóliával és naponta többször locsoljuk meg.
– Egy-két hét után távolítsuk el a zsaluzatot és a fakeretet.

Betonra lehet betonozni?

A beton sokoldalú, jól kezelhető és tartós megoldás. Időtálló, azonban ki van téve az időjárás viszontagságainak, a fagy, az eső és a hó is károkat okozhat benne. A nem megfelelő használat vagy a karbantartás hiánya is okozhat károsodást a betonban, ilyenkor pedig felmerül az újrabetonozás kérdése. Ha a károsodás olyan nagy mértékű, akkor a csere, az újrabetonozás lesz a megoldás. Ilyenkor fel kell törni, bontani a betont és újra kell betonozni a felületet. A régi betonfelületre azonban javítóréteget is tehetünk, ezt hívják betonra betonozásnak. Könnyen kivitelezhető, költségtakarékos megoldás, épp ezért népszerű. A legtöbb esetben ez jó megoldás, hiszen a beton sokszor csak a felületén károsodik. A betonra betonozás úgy zajlik, hogy elsőként el kell távolítani a beton károsodott részét. Ha a beton felső rétege porlad, akkor könnyű dolgunk van, ha viszont repedezett, akkor vissza kell bontani a hibás, sérült részeket. A következő lépés a felület tisztítása, a szennyeződés, a por és a vegyszer eltávolítása. Ezután a tapadóhíd, kitöltőanyag felvitele, majd az új beton következik.

A betonozás utolsó lépése az utókezelés

Az utókezelés során 7-14 napig védjük meg a betont a kiszáradásról, és a terheléstől. Ha meleg, napfény vagy szél éri, akkor túl gyorsan kiszárad, és csökkenni fog a szilárdsága. A betonban lévő víznek reakcióba kell lépnie a cementtel, tehát a vizet ne hagyjuk elpárologni. Takarjuk le fóliával, locsoljuk meg és a teljes megszilárdulásig, tehát 28 napig ne terheljük.

Ha nagyobb munkáról van szó, amit egyedül nem tudnak elvégezni, akkor forduljunk szakemberhez. Nagy mennyiségű, ipari mértékű zsaluzás esetében keressenek bennünket bizalommal. Kisebb munkákat, mint amilyen például egy kis családi ház zsaluzása, sajnos nem tudunk vállalni.

Pro

Performance Kft.

Cégünk nagy mennyiségű, ipari zsaluzásra szakosodott közel 20 éves tapasztalattal

Szolgáltatások

Az alábbi szolgáltatásokkal várjuk ügyfeleinket:

Szakértelem

20 éves tapasztalat

Megbízható minőség

Cégünk ipari jellegű vasbeton szerkezetek építésére szakosodott.

Társasházak, irodaházak, lakóparkok építése több mint 20 éves tapasztalattal.