Aki ház építésbe kezdett már élete során bizonyára elgondolkodott azon, hogy miután az alap kiásása megtörtént, vajon mennyi a beton kötési ideje, és valóban szilárd alapját képezi új otthonunknak.

De mielőtt erre választ adnánk, nézzük, néhány alap dolgot a kérdés megválaszolásához.

Mi is a beton?

A beton egy cementből, vízből, és adalékból összekevert anyag, mely nedves állapotában laza, jól formálható, alakítható, így könnyű dolgozni vele.

Sokan nem is tudják, hogy a víz valójában nemcsak ahhoz szükséges, hogy a cement jól alakítható legyen, hanem a beton kötéséhez is elengedhetetlen.

Kötésként ez az alapja, hogy a beton megfelelően szilárd és terhelhető legyen. A kötés a folyamat első napjaiban viszonylag gyors, majd egyre lassul, időigényes folyamat.

De a friss beton öntözése a betonozás alap és elengedhetetlen pillére.

Honnan tudjuk, hogy a beton megkötött-e? Mennyi a beton kötési ideje?

A friss betonréteg , amely még nem kötött meg rendesen, sérülékeny. Bizonyára mindenki látott már betonfelületen cipő nyomot, ami bizony attól van, hogy valaki rálépett a még meg nem kötött betonra.

Ezért nagyon fontos, hogy a frissen betonozott felületeket, jelöljük meg, akár kerítsük el, óvva őket a sérüléstől.

Miért kell öntözni a betont?

A kötés során a friss beton zsugorodik, repedések alakulhatnak ki, melyet a beton öntözésével megelőzhetünk.

A beton megfelelő szilárdságához szükséges a megfelelő mennyiségű víz.

Mikor lehet rálépni a betonra?

Amennyiben az időjárási körülmények is kedvezőek, a beton már akár fél nap alatt is megköthet olyan szinten, hogy rálépésnél már nem hagyunk nyomot, azonban ez közel sem jelenti azt, hogy a beton felület már terhelhető. Csak azt, hogy a beton kötése már alakul.

De mielőtt tartósan terhelni kezdjük, érdemes még néhány napot várnunk vele.

Szilárdság nem egyenlő a száradással

A cement hidratációja miatt a kötési időszak alatt a beton felületet folyamatosan nedvesen kell tartani, ugyanis ha kiszárad, akkor megrepedezik. Ezért nagyon fontos a friss beton öntözése, rendszeres locsolása.

Az hogy mennyi ideig kell nedvesen tartani, több tényezőtől is függ:

– időjárási viszonyoktól

– zsaluzat anyagától

– cement és adalékanyagok összetételétől

Meddig is javasolt locsolni, öntözni a betont?

Azzal is tisztában kell lennünk, hogy napra, órára pontos meghatározást senki nem fog tudni adni nekünk erre a kérdésre, hiszen mint ahogy már arról beszéltünk több tényező is meghatározó lehet.

Vegyük csak példaként a nyári kánikulát, amikor a beton felületek hamarabb kiszáradhatnak, mint hűvösebb időjárás esetén. Vagyis nyáron sokkal több időre van szükségünk, és sokkal többet kell a betont öntöznünk a tartós végeredmény érdekében.

Általánosságban elmondható, hogy kb. 2-3 hétig javasolt nedvesen tartani a friss beton felületeket.

Mivel a beton tartósságát, és minőségét nagymértékben befolyásolja, hogyan kezeljük a kezdeti időszakban, így mindenképpen érdemes szakemberre bízni.

Minőségi betonfelületet szeretne? Forduljon hozzánk bizalommal.